Hoe een zachte bedding en veilige omgeving zorgen voor een heel klein moment van lichamelijke ontspanning


Als jong meisje zijn haar dingen overkomen die nooit hadden mogen plaatsvinden.


Ze groeit op van jong meisje naar volwassen vrouw en draagt een groot geheim met haar mee. Als ze op een moment zover is dat ze erover kan praten, kunnen de mensen om haar heen niet geloven dat dit waar is. Ze heeft heel veel moeite met dit ongeloof.


Drie jaar geleden is ze zelf bevallen van een dochter. Hierdoor komen alle emoties weer volop naar boven.
Ze leest over massage en wat dit kan brengen. Ze wil haar lichaam weer vertrouwen en zich mentaal en fysiek beter voelen.


De eerste aanraking van de massage is heftig, haar lichaam reageert “schokkerig”. Ze voelt veel woede en boosheid, maar ook verdriet. In een zachte bedding en veilige omgeving nemen we samen de tijd voor alle emoties. Na de massage voelt ze zich een heel klein beetje meer ontspannen.


Zo kunnen we stapje voor stapje verder bouwen zodat ze zich steeds meer ontspannen en veilig gaat voelen.



Ze kon niet ontspannen op mijn massagetafel. Haar systeem was overvol.

Een jaar geleden maakte ze iets heftigs mee en ontspannen lukt haar sindsdien totaal niet meer.


Ieder uur van de dag denkt ze terug aan dat moment. Ze slaapt niet meer goed, waardoor alles haar teveel is, ook haar 2 kinderen. Haar schouders dragen zware lasten en ze heeft vaak hoofdpijn.

Ze besluit massage een kans te geven. En als ik een tijdje aan het masseren ben hoor ik ineens die diepe, verlossende zucht. Haar ademhaling wordt langzamer en ik voel haar spieren ontspannen.  “Hé, dat is gek, ik had even geen gedachten. En ik voel eindelijk een keer ontspanning.”

Bij haar tweede sessie geeft ze aan: “De eerste keer heeft mij zoveel gebracht. Ik voel mijn lichaam weer en kan weer een beetje ontspannen, dit gevoel heeft tot wel 2 weken na de massage aangehouden!”


Samen komen we zo stapje voor stapje bij een meer ontspannen lichaam en hoofd.



Kun jij de controle loslaten? 

In onze huidige maatschappij staan productiviteit en 𝐞𝐟𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐲 centraal. We zijn druk om alle ballen in de lucht te houden, de agenda is druk bezet en we hebben weinig tot geen tijd over voor leuke dingen.
Hoe ervaar jij dit? Heb jij naast een volle werkweek tijd om even een moment te pakken om te ontladen? Misschien wil
 je werken aan je gezondheid en heb je tijd nodig om te gaan sporten. Wil je harmonie in je gezinsleven, maar zijn er zo veel verplichtingen.
Veel mensen raken door deze situatie uitgeput. 

Heb jij dat ook?

Misschien laat je steken vallen of slaap je minder goed. Je rug speelt net iets te vaak op. Je schouder zeurt en voelt gespannen. Je hebt een blessure en die wil maar niet overgaan.

Dan is het tijd om op de rem te trappen. Dit kan beangstigend zijn, want dat ben je niet gewend.
Je gaat maar door en door en door. Je mag de controle loslaten en het touw iets laten vieren. Rust brengt je namelijk bij wat je echt nodig hebt. Als jij leert luisteren naar waar je lichaam echt behoefte aan heeft, dan ervaar je dat je kunt genieten van wat je aan het doen bent.
Je gaat daadwerkelijk naar de sportschool en voelt zo’n adrenaline kick na het sporten, dat je besluit volgende week weer te gaan. Je creëert tijd om samen met je gezin een spelletjesavond te doen. Je weet ineens niet meer waarom je dit zo lang niet gedaan hebt, wat is dat gezellig!


Mijn tip voor deze week: hou iets minder ballen in de lucht en geniet van iets waar jij blij van wordt!
Voel je nu dat het tijd is om even echt op de rem te trappen en tijd voor jezelf te hebben, neem dan gerust contact op. Een holistische massage brengt je terug bij jezelf en bij je gevoel, zodat je daarna nog meer inzicht hebt in wat jij nodig hebt.



De kracht van zacht

“Mijn tranen zitten zo hoog, bij het minste of het geringste rollen ze over mijn wangen.” Carla doet haar verhaal tegenover mij. “Sorry hoor, dat ik huil. Ik ben zo snel geraakt.” Ik reik haar een tissue aan en stel haar gerust. “Alles mag er zijn, dus ook jouw tranen.” Door een verandering in haar leven is Carla in een situatie terecht gekomen die ze liever niet mee had willen maken. Hierdoor is ze in haar hoofd gaan zitten en het contact met haar lichaam kwijtgeraakt. Na een tip voor een haptische massage nam ze contact met mij op.

Carla is een vitale vrouw van 63. Ze werkt met veel plezier in de zorg, maar ze begint de laatste tijd te merken dat de ‘rugzak’ die ze meedraagt toch wel erg zwaar begint te worden.

Als Carla plaats heeft genomen op de massagetafel, merkt ze op dat haar hele lijf gespannen en is en haar schouders hoog staan. Haar ademhaling gaat snel en is ter hoogte van haar keel voelbaar. Om haar ademhaling te ondersteunen plaats ik mijn handen naast haar nek en veer mee met haar in- en uit ademing.

Daarna volgt een strijkende beweging vanaf haar schedelrand over haar nek- en schouderspieren. Haar schoudertop wordt hierin ook meegenomen. De strijking gaat verder via haar armen naar haar handen. In een heel langzaam tempo en met aandacht.

Vervolgens leg ik beide handen op de bovenrug naast de wervelkolom en laat ze daar even liggen, zodat Carla alle tijd heeft om te voelen hoe dit voor haar is. Dan een strijking langs de wervelkolom naar beneden. Millimeter voor millimeter.

Dan gebeurt er iets. Carla laat haar schouders zakken en merkt op: “ Ik voel mij zachter worden. Dat is een heel fijn gevoel.”

Mooi om van Carla terug te krijgen dat zij zich zachter voelt worden. Een haptische massage heeft zijn oorsprong in de haptonomie en betekent ‘de wijze van aanraken’. De manier van aanraken speelt bij deze massage een grote rol. Door de aanraking kom je weer in contact met wat je voelt en wat je lichaam je wil vertellen.

Als Carla na de massage op de stoel plaatsneemt voor een kort nagesprek is ze nog steeds verwonderd. De massage hoeft helemaal niet hard te zijn om iets te voelen, juist de zachtheid gaf haar een ontspannen gevoel en dat had ze al even niet meer gevoeld. Haar schouders zijn naar beneden gezakt. Ook voelt Carla zich rustiger en haar hoofd een stuk leger.

Wil jij net als Carla in een haptische massage voelen en ervaren wat jouw lichaam wil vertellen?
Maak dan een afspraak. Dan gaan we samen ervaren wat aandacht wil, zodat jij ook ontspanning en rust kunt ervaren.



 


Een brok in je keel, of een knoop in je maag? Wat wil dat zeggen?

Het was een drukke week. Je zit op de bank met een kopje thee. Eindelijk even een momentje voor jezelf. Je slikt een paar keer. Ademt een aantal keer diep in en uit. Het helpt niet. Je voelt een brok in je keel en die blijft aanwezig. Mogelijk zit er een blokkade in je keelchakra, waardoor de energie niet vrijuit kan stromen.

Een keelchakra? Wat is dat? Een chakra is niet zweverig of ‘spiriwiri’. Chakra is een ander woord voor energiecentrum. Ons lichaam kent 7 verschillende chakra’s. Deze spelen een belangrijke rol in de wijze waarop mensen hun energie en levenskracht tot uitdrukking brengen. Ieder chakra heeft zijn eigen lichamelijke en geestelijke rol, kleur en intentie.

Laten we samen een mooie reis langs de chakra’s gaan maken. Ga je mee?

We beginnen helemaal onderaan in het lichaam in het onderste gedeelte van je ruggengraat. Ter hoogte van je stuitje. Hier bevindt zich het eerste chakra. Deze heeft alles te maken met gronden en aarden. Voel jij de grond onder je voeten? De kleur is rood. Deze staat voor energie en activiteit, vitaliteit en levenskracht.

Dan gaan we door naar het tweede chakra, 3 vingers onder je navel. Dit is je basiscentrum. Hier zit de kern van je energie. De buik geeft expressie aan wie jij daadwerkelijk bent. Kun jij gevoelens makkelijk loslaten? Of is dat soms lastig? Hoe is jouw verbinding met de wereld? De kleur van dit chakra is oranje en staat voor het thema eigenwaarde.

We gaan nog iets verder omhoog, iets onder het borstbeen. Daar vinden we het derde chakra.

De zonnevlecht. In dit gebied speelt je ego een grote rol. Maar ook wilskracht en manifestatie zijn passende thema’s. De kleur is geel, wat het element vuur symboliseert.  

We vervolgen onze reis naar het hartgebied voor het vierde chakra. Dit chakra is de verbinding tussen de onderste- en de bovenste 3 chakra’s. Het hart verbinden we aan liefde voor jezelf en de ander. Gevoel, passie en dankbaarheid. Heb jij het gevoel dat jij in je jeugd weinig tot geen liefde hebt mogen ontvangen? Dan kan dit voelbaar zijn in dit gebied. De bijbehorende kleur groen staat voor harmonie en sympathie.

We gaan door naar de keel. Hier is het vijfde chakra. Dit chakra is de brug tussen het denken en het voelen. Je kunt woordelijk expressie geven aan jouw boodschap. Wat wil jij de wereld vertellen?

Misschien ervaar je moeite met het uitspreken van wat je denkt en voelt? De beroemde brok in de keel. De kleur van dit chakra is lichtblauw en staat voor rust.

Iets in het midden boven je ogen, zit het 3e oog chakra. Je voorhoofdschakra. Hier zetelt je intuïtie en creatie. Je kijkt de wereld in en neemt dingen waar. Je ontwikkelt je bewustzijn en kunt zien wat altijd al is geweest. De chakra kleur is donkerblauw en staat voor helderheid en diepte.   

We eindigen onze reis op het hoofd bij het zevende chakra. Het kruinchakra. Dat staat voor kennis en inzicht. Dit chakra heeft een sterke verbinding met kosmos. Dit chakra is een beetje mystiek en maakt het mogelijk om liefde te ontvangen. De dieppaarse kleur, indigo, staat voor overgave en inzicht.

Hoe was deze reis voor jou? Zijn er thema’s die jij bij jezelf herkent? Tijdens een chakra massage maak je een reis langs de verschillende chakra’s om balans en evenwicht te brengen, daar waar het op dat moment nodig is.  Wil jij ervaren wat een chakra massage voor jou kan betekenen? Welke inzichten er ontstaan? Neem dan contact met mij op, dan gaan we samen op reis. 


Wat als alles te veel wordt?

Ineens is het allemaal te veel: Evy staat bij het aanrecht en ziet overal troep: Vuile vaat voor haar. Naast haar op de grond ligt kleding. Ze struikelde net over speelgoed. Overal onrust. Ze loopt naar de bank en de tranen stromen over haar wangen. Ze blijven maar komen, er komt geen einde aan. Ze beseft dat ze zo niet langer door kan.

Evy werkt fulltime als verpleegkundige, maar sinds ze moeder is geworden voelt dat niet meer zoals vroeger. Evy wil alles perfect doen: De perfecte moeder zijn, wat veel zwaarder bleek dan ze had verwacht, maar ook de perfecte verpleegkundige, perfecte huisvrouw, etc. Ze heeft moeite met nee zeggen en laat anderen daardoor gemakkelijk over haar grenzen heen lopen. En nu is ze OP.

Beslissing
Evy besluit om parttime te gaan werken in de zorg. Werken met en voor mensen is wat zij het liefste doet. Door minder uren te gaan werken, blijft ze doen wat ze leuk vindt en creëert ze ruimte voor andere bezigheden. Dingen waar ze energie van krijgt. Hardlopen vindt ze te gek. In een korte tijd flink pieken en daarna voelen dat je lijf inspanning heeft geleverd. Even de boel de boel laten en verstand op nul. Door deze beslissing te nemen voelt Evy dat de knoop in haar buik minder is.

Rust en zachtheid
In de tijd die nu beschikbaar komt, kiest Evy voor een holistische massage. Ze heeft de behoefte om niet alleen naar de buitenkant te kijken, maar ze wil inzichten in hoe ze zo ver gekomen is en hoe ze in de toekomst beter voor zichzelf mag zorgen. Door de rust en de zachtheid van de holistische massage begint Evy haar lichaam weer te voelen. Ze ervaart dat ze de laatste tijd toch echt wel veel in haar hoofd heeft “geleefd”. Ook voelt ze verkramping in haar lichaam. Ze komt erachter dat haar lichaam vaak zo verkrampt voelt doordat ze altijd alles goed wil doen. De ontspanning die ze voelt tijdens de massage helpen haar dat meer los te laten, dat voelt goed! Na een aantal sessies straalt Evy weer en geniet volop van het leven.

Herken jij jezelf in het verhaal van Evy en wil je ook niet alleen ontspannen, maar ook inzichten in hoe je nu verder kunt? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact met mij op via 0316 712020 en samen gaan we bespreken wat ik voor jou kan betekenen.

 

Voel jij je ook vaak opgebrand?


Na een werkdag ploft Joey op de bank en vallen haar ogen dicht. Ze is niet in staat om haar favoriete tv serie te kijken. Haar partner duwt voorzichtig tegen haar schouder. “Joey kun jij niet beter naar bed gaan?” Inderdaad, hij heeft nog gelijk ook. Joey merkt dat de week snel voorbij is en er weinig tot geen ruimte is om leuke dingen te ondernemen waar ze energie van krijgt. 

Ze snapt er niets van, ze had zo veel energie. Waar is die energie gebleven?  Ze is totaal uitgeblust.
Ze is pas 35 jaar en was altijd een vrolijke en spontane verpleegkundige in de zorg. Haar partner Rob, waar ze al 10 jaar mee samenwoont, werkt als afdelingsarts in het ziekenhuis. Juiste voeding vinden ze beide belangrijk voor hun gezondheid en ze wandelen graag. Dus daar kan het niet aan liggen. Maar wat is het dan wel waardoor ze zo moe is?


Stress
Tegenwoordig heefJoey altijd maar het gevoel moe te zijn en futloos. Ze heeft weinig energie om iets te ondernemen. Joey heeft continu een gespannen gevoel, met name in haar schouders. Rechts meer dan links. Ook vraagt ze zich af waarom ze niet kan genieten van de kleine dingen om haar heen? Haar hoofd is vol met gedachtes en ze piekert veel.

Recent zijn ze verhuisd. Ze hebben hun appartement vaarwel gezegd en een 2- onder 1 kap woning betrokken. Nog niet alles in het huis is op orde en Joey heeft hier stress van. Zou dat dan zijn waardoor ze zich zo opgebrand voelt? Of heeft ze echt te veel van zichzelf gevergd de laatste tijd?


Tijd voor jezelf
Joey wil zo graag weer een juiste balans hebben om te kunnen genieten van de dingen om haar heen en ze ook daadwerkelijk op te merken. Een ontspannen gevoel in haar lichaam ervaren. Ze wil weer energie hebben om leuke dingen te kunnen ondernemen. Op Social media leest ze een artikel over holistische massage. Opgelucht denkt ze: Dat zou weleens precies kunnen zijn wat ik nodig heb! Had ik dit maar eerder gezien. In het artikel wordt de vraag  gesteld: Wanneer heb jij echt tijd voor jezelf ingepland? Joey beseft: Nou……. dat is wel heel lang geleden.


Massage
Met een holistische massage creëer je een moment voor jezelf en ontstaat een gevoel van ontspanning dat nog lang nawerkt. Je voelt je niet meer futloos, maar gaat bruisen van de energie. Je gaat weer genieten van de kleine dingen om je heen. Je ziet een vlinder door de lucht heen fladderen of hoort een vogel die fluit. De gedachtes en piekermomenten verdwijnen langzaam naar de achtergrond. Er ontstaat ruimte in je hoofd. Een grote lach op je gezicht omdat het je weer fut hebt om leuke dingen te ondernemen.

Wil jij, net als Joey, je weer vitaal voelen en zin hebben om leuke dingen te ondernemen?

Neem dan contact met mij op voor een afspraak. Je bent welkom! 


Wat wil buikpijn vertellen?

Vorige week kwam Stella van 5 jaar samen met haar moeder naar de praktijk. Sinds een paar maanden heeft Stella last van buikpijn en diarree. Ook is ze is gevoelig voor prikkels uit haar omgeving en is ze bang om dierbare mensen te verliezen.

Verdrietig
Normaal is Stella een vrolijk en spontaan meisje. Meestal is ze buiten te vinden om alle levende beestjes van dichtbij te bekijken. De laatste tijd is ze echter stilletjes en blijft liever op haar kamer. Daar is het veilig en is ze weg van alle prikkels. Daar mag ze verdrietig zijn, want dat is Stella de laatste tijd.

Vorige maand is de oma van Stella heel onverwachts overleden. Stella en oma waren goede vrienden. Samen bakten ze koekjes en appeltaarten. Dikke pret hadden ze dan. Stella vindt het erg verdrietig dat oma er niet meer is en dat papa en mama hier zoveel verdriet van hebben.

Stella en haar moeder zijn op consult geweest bij de huisarts, maar na diverse onderzoeken is er helaas geen concrete oorzaak gevonden voor haar klachten.

Emoties

Tijdens de massage ontdek ik dat Stella haar verdriet opslaat in haar buik. Ze weet zich geen raad hoe met haar gevoelens en emoties om te gaan. Regelmatig rollen de traantjes over haar wangen en is ze erg van slag. Wat zou het fijn zijn als ze geen buikpijn meer had.

In haar buik is het een wirwar van verschillende emoties en gevoelens. Niet alleen haar buik is vol. Ook haar hoofd is vol met gedachtes. Stella denkt nog vaak terug aan het overlijden van haar geliefde oma.

Door met Stella in gesprek te gaan, komen we erachter dat het overlijden van oma een grote rol speelt in haar dagelijks leven. Ik geef Stella een aantal tips hoe ze met dit verlies om kan gaan. Hierdoor komt Stella terug in haar kracht. Ze mag haar emoties gaan doorvoelen en loslaten op een manier die haar geen pijn en ongemak bezorgt.  

Stralen
Een week na de massage laat de moeder van Stella me weten: Stella is minder verdrietig en haar buikpijn verdwijnt naar de achtergrond. Ze komt weer naar de huiskamer om de gezelligheid om te zoeken. Ook heeft ze weer zin om beestjes te zoeken en te bekijken. Haar innerlijke lichtje brandt weer. Ze kan weer stralen en helemaal zichzelf zijn. 


Fotografie: Rodnae Productions

Voel jij je lichaam nog? 

Huh, ik zie je denken. Wat een bijzondere vraag. Als jij loopt, voel je dan dat je eerst de ene voet verzet en dan de andere? Of gaat het onbewust vanzelf en merk jij er niets van? Wanneer je ademt, merk je dan dat je longen voor jou aan het werk zijn, of ben je hier niet bewust van? 

Je lichaam geeft signalen af, wanneer iets niet helemaal soepel verloopt. Maar ben jij in staat om deze signalen op te merken? 

Op slot    
Zelf was ik erg goed in emoties op slot zetten. Hierdoor leefde ik op de automatische piloot. Als ik het niet voel, dan hoef ik er ook niet aan te denken. Een soort van struisvogelgedrag. Verborgen achter een dikke muur uit angst om opnieuw geraakt te worden. Totdat op een goede dag de emmer zo vol was, dat hij overstroomde en alle emoties er spontaan uit stroomde.

Precies dat is het signaal dat ik ruimte mocht gaan geven aan mijn emoties. De pijn en het verdriet die ik bij mij droeg, mocht ik gaan voelen. Het is eng en best spannend om emoties de ruimte te geven als je dat gevoel niet kent.

Voelen 
Het was alsof ik jaren in een cocon had geleefd. Continu had ik een gespannen gevoel, met name in mijn rechterschouder. Een soort van zeurende pijn die om aandacht vroeg en seintjes bleef geven. Van alles ondernam ik om van het gespannen gevoel af te komen. Wat ik ook deed, niets hielp, mijn schouder wilde maar niet ontspannen.

Inmiddels was ik gestart met de opleiding massage therapeut en daar staat voelen centraal. Mijn schouder kon ik niet meer voelen omdat deze continu gespannen en alert was. Mijn eerste kennismaking met holistische massage was erg bijzonder. Bij holistische massage wordt je klacht niet weggemasseerd, maar wordt er juist ruimte gegeven aan wat op dat moment nodig is. Hier wordt verder op ingezoomd en bij stilgestaan.

Voor mij werd duidelijk welke stukken ik had weggestopt. Door deze stukken opnieuw te bekijken en hier ruimte aan te geven werd het voor mij lichter en kon ik het beter dragen. Beetje voor beetje nam het gespannen gevoel in mijn schouder af en kon ik weer ontspanning voelen in mijn lichaam.

Op reis in jezelf   
Wat ik heb mogen voelen, gun ik anderen ook. Ik wil mensen helpen ook op te bloeien. Hun vleugels te spreiden in vertrouwen. Daarom is massage mijn grote passie, zou ik niets anders meer willen. Ik wil jou laten voelen wat je lijf te vertellen heeft, omdat ik dit zelf ook zo heb mogen ervaren. In een veilige en rustige omgeving en met een aandachtvolle aanraking mag jij helemaal jezelf zijn. Hoe kan ik jou verder brengen? Welke plek in jouw lijf heeft extra aandacht nodig? Wat wil dat jou vertellen?
Dit maakt mijn vak zo mooi. Samen gaan we op reis.
Ga jij met mij mee?


Wat draag jij op je schouders? 

Ben jij je bewust van alles wat je op je schouders met je meedraagt?
Voelen je schouders vaak gespannen aan? Is er zo’n spier die je de hele tijd maar voelt. Die zeurt en vervelend is. Pijnlijk zelfs. Je voelt dat je linkerschouder hoger staat dan je rechter. Wellicht draag je een last op je schouders waar je niet bewust van bent. 

Deze last hoeft niet fysiek te zijn, maar kan op een heel ander vlak spelen. Emotioneel of sociaal. Zo kan het zijn dat je een partner hebt die veel verzorging nodig heeft. Die zorg geef je met liefde, maar je vergeet jezelf hierbij. Of er is een familielid overleden en je kunt of wilt hier niet over praten. Je hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en je wilt dat op je werk alles op rolletjes loopt.

Holistische visie
De holistische visie over het schoudergebied bekijk ik vanuit verschillende aspecten.

Zo kun je bij jezelf onderzoeken of je een bewegingsvrijheid of een beperking ervaart. En als het een beperking is. Waar voel je jezelf dan beperkt in?

Buigen en buigzaamheid zijn ook mooie thema’s om bij stil te staan in dit gebied. Kun jij meebewegen met de stroom van het leven?

Misschien voelen je schouders stijf aan. Herken je bij jezelf dat je koppig en tikkeltje eigenwijs bent? Of gaan je schouders op slot omdat je angst hebt om gekwetst te worden?

Geborgenheid is ook passend bij het schoudergebied. In welke mate voel jij jezelf gedragen? Kun jij geborgenheid in jezelf ervaren? Of voel je juist niet geborgen?

Holistische massage
In een holistische massage wordt gericht aandacht besteed aan het hele schoudergebied. Door verschillende technieken te gebruiken, word jij uitgenodigd om spanning los te laten. Samen merken we op waar deze spanning vandaan komt en welk thema hier voor jou aan verbonden is.

Door de massage ontstaat er meer ruimte in het schoudergebied. Je ziet de schouders letterlijk en figuurlijk zakken op de tafel. De energie kan weer stromen. Mogelijk kom je tot een inzicht die bewustwording creëert. Eindelijk begrijp je waar je zo reageert op een situatie. Je leert je patronen en structuren beter kennen. Door ze te herkennen ben je instaat staat anders te reageren. Het voelt een stuk lichter.  

Wil jij soepele schouders met veel draagkracht en niet langer gebukt gaan onder emotionele lasten? Maak dan een afspraak.
Jij bent welkom!


Word jij beperkt in je doen en laten?

Deze week bezocht Elly mijn praktijk. Elly is een vrouw van bijna 60 en staat volop in het leven. Ze is altijd maar bezig, stil zitten is niet aan haar besteed. Sinds kort draagt ze een spalk voor de fybromyalgie. Haar fybromyalgie zorgt voor pijn en chronische vermoeidheid. Dit beperkt haar in haar doen en laten. Uit haar omgeving krijgt ze weleens reacties als: ‘kom op, stel je niet aan’. Dat doet haar pijn. Mensen die niet bekend zijn met deze aandoening begrijpen niet hoe het is. Het zit echt niet tussen de oren.

Fybromyalgie is nooit weg, het is altijd aanwezig. Elly heeft artrose in haar benen. Haar lichaam ervaart ze als ‘lastig’. Elly is in de overgang. Wanneer een opvlieger komt opzetten, lijkt het wel alsof haar benen in brand staan. Vaak heeft ze een opgeblazen gevoel en haar stoelgang is niet regelmatig. Als Elly opstaat en een ‘slechte’ dag heeft, dan hoeft voor haar de dag niet meer. Elly is dan somber en herkent zichzelf niet. “Het voelt dan alsof ik 85 ben. Uitgeblust, futloos en geen zin om ook maar iets te doen” vertelt ze me. Als Elly een goede dag heeft, dan wandelt ze graag met de hond. Het nadeel van wandelen is dat je al snel over je grens gaat en te veel kilometers loopt. Hierdoor wordt een activiteit als wandelen al snel te veel. Alles moet met mate, maar doseren is nog niet altijd makkelijk.

Fibromyalgie
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, bestaande uit (heftige) pijn en stijfheid in weke delen, zoals de spieren, pezen en gewrichtsbanden. Er is geen duidelijke oorzaak. Door de levensjaren heen bouwen we emotionele en mentale spanning op in ons lichaam. Onverwerkte (pijnlijke) emoties worden ergens in je lijf opgeslagen. Ze zoeken als het ware een plekje om zich te verbergen.

Bij fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor: pijn, krachtverlies, stijfheid, slaapstoornis, stemmingsklachten, darmklachten, chronische stress, vermoeidheid, temperatuurverhoging, hoofdpijn en moeite met concentreren.

De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. De pijn voel je in je nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Door stress leef je met een gevoel waardoor je de hele dag door alert bent. Je lichaam reageert hier vervolgens weer op door continu spierspanning op te bouwen. 

Ontspannen gevoel
Als de Elly op de massagetafel ligt, voelt ze veel spanning in haar schouderbladgebied. Er zijn knoopjes die hard en gespannen aanvoelen. Na een aantal massage technieken voelt Elly dat de spanning in dit gebied afneemt en dat dit een ontspannen gevoel geeft. We dalen af naar haar onderrug. Na massage van de onderrug, is er een tinteling voelbaar richting haar benen. Dit is apart merkt Elly op. Ook voelt ze meer rust in haar benen. 

Tijdens de massage spreekt Elly uit dat haar gespannen spieren debet zijn aan het altijd goed willen doen. Hier wordt Elly zich op dat moment bewust van. Het gevoel van ‘ alles kunnen laten gaan’ krijgt hierdoor voor haar ruimte. Mooi hoe inzichten ‘zomaar’ kunnen ontstaan op de massagetafel.

De pijn die Elly in haar spieren en pezen voelt wordt langzaamaan minder en gaat naar de achtergrond. Door de massage wordt de doorbloeding van de spieren beter en hierdoor voelen ze minder stijf aan. Haar lichaam voelt meer en meer ontspannen en haar hoofd wordt leger en leger.    

Wanneer Elly van de massagetafel afstapt, kijkt ze verwonderd. Het voelt echt heel anders aan, veel zachter. Ook voelt ze zich gezien en gehoord. “Het zit niet tussen mijn oren hé”, merkt ze op. Ik beaam dat. Nee, Elly, jouw gevoel is echt en mag er bij mij altijd zijn.

Wil jij, net als Elly, niet langer meer beperkt worden in je doen en laten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik vertel je graag wat een holistische massage voor jou kan doen. 


Als prikkels de overhand nemen 

Hobie is een vrolijke 5-jarige jongen. Hij heeft een bos krullen en sproeten op zijn gezicht. Hij is een tikkeltje druk. Hij wiebelt van zijn ene voet op de andere en kan niet stilzitten. Hobie weet niet zo goed hoe hij hiermee om kan gaan.

Boos

Vandaag had hij een rotdag op school. Tijdens het kringgesprek wilde hij graag vertellen over zijn hond Niles die afgelopen weekend is overleden. De juf vroeg Sanne om te vertellen wat zij dit weekend had meegemaakt. Hobie baalde dat hij niet mocht vertellen over Niles. Hij kreeg een knalrood gezicht en stampte met zijn voeten op de grond en duwde zijn stoel omver. Hij heeft dit wel vaker. Het lijkt dan wel een soort kortsluiting in zijn hoofd, alle woede knalt er ineens uit. Hobie snapt niets van zijn emoties. Wat gebeurt er toch met me? Waarom voel ik mij nu zo boos? 

 

Prikkels 
Kinderen reageren op prikkels uit hun omgeving. Prikkels zijn bijvoorbeeld: harde geluiden, sterke luchtjes of fel licht. Daarnaast zijn er nog veel meer prikkels. Als je te veel snoept (suikers tot je neemt). Of emotionele prikkels als je ouders besluiten te gaan scheiden. Hobie kreeg een driftbui, omdat hij zijn verhaal niet mocht doen in de kring. Zonder dat hij wist waarom werd hij ineens heel boos. In zijn buik borrelen de emoties en hij voelt overal spanning. Hobie is gevoelig voor prikkels en heeft een sterke wil, deze combinatie zien we vaker bij hoog gevoelige kinderen. Hobies voelsprieten pikken informatie uit de omgeving op zonder dat hij hier erg in heeft. Zijn emmer is in de basis al vol met prikkels. Als de prikkels de overhand krijgen reageert hij explosief.    

De juf neemt Hobie mee naar een ander lokaal, waar geen kinderen aanwezig zijn. Ze vraagt Hobie wat er nu precies aan de hand is. Eerst is hij nog heel geïrriteerd, maar omdat er minder prikkels binnenkomen neemt de boosheid af en voelt hij de tranen in zijn oogjes opkomen. Hij wordt verdrietig. De juf troost hem en vraagt hem een tekening te maken van de situatie. Zodat hij bij een volgende keer kan terugdenken aan waarom hij nu zo boos werd en wat er zo goed hielp om die boosheid weer los te laten. 

Handvatten bij overprikkeling
Voor kinderen is het belangrijk dat ze zichzelf kunnen zijn en hun lichtje laten stralen. Want ieder kind is immers uniek. Hoe mooi is het om handvatten aan te reiken, wanneer kinderen last hebben van te veel prikkels? Zodat ze leren wat prikkels zijn en wat ze kunnen doen bij overprikkeling. 


Gewoon moe, of op het randje van burn-out? 

Heb jij dat ook vaak, dat je maar moe, moe, moe bent? Dat je ’s avonds eigenlijk niets meer kunt?
Na het eten plof je op de bank en bent niet meer in staat om je favoriete tv-serie te kijken. Je bent futloos en vermoeid. Het lukt je maar niet om je batterij weer op te laden.  Je ervaart continu een gespannen gevoel. Je schouderbladen voelen strak aan en dit geeft een beklemmend gevoel. Je bent snel geprikkeld en gevoeliger voor emoties. 

Sta hier eens even bij stil, je lichaam geeft je een seintje: Pas op de plaats. Het is te veel geweest.
Je gaat richting een burn-out.

Burn-out    

Burn-out ontstaat doordat je langere tijd veel spanning ervaart. Dit wordt ook wel stress genoemd. Een beetje spanning is prima en hoort bij het leven. Bijvoorbeeld gezonde positieve spanning voor een toets of een examen. Maar wanneer de spanning te lang duurt, wordt dit als onprettig ervaren.

Bij een burn-out is er vaak een opstapeling van klachten aan voorafgegaan, voordat het seintje wordt opgemerkt. Bijvoorbeeld:
* je wilt te veel tegelijkertijd
* je ervaart stress
* je hebt een te hoge werkdruk
* je relatie loopt niet zoals je graag zou willen
* je wilt alles perfect doen

Bij massagetherapie zien we dat seintje als een duidelijk signaal. Een signaal om contact te maken met het voelen van grenzen en pijn en jezelf toestaan hiernaar te luisteren. Acceptatie speelt hierbij ook een grote rol. Pas op het moment dat jij accepteert dat je in een burn-out zit, ontstaat er ruimte voor herstel. 

Verbinding 

Tijdens een holistische massage staat de verbinding tussen lichaam en geest centraal. Ik maak gebruik van lange strijkingen in een heel langzaam tempo. Hierdoor word jij uitgenodigd om te ervaren wat er voor jou voelbaar is.

Wanneer de verbinding in balans is, ga je ontspanning voelen in je lichaam. Het voelt minder strak en het beklemmende gevoel verdwijnt. Ook in het hoofd voelt het rustiger en lichter aan. Het is alsof alle ballast uit het lichaam wordt gemasseerd. Mensen ervaren een gevoel van alles los mogen laten.
Ze hoeven even niets en mogen de boel de boel laten. Een moment voor zichzelf.

Wanneer de massage afgerond is, heeft de cliënt vaak even tijd nodig. Tijd om terug te komen in het hier en nu. “Het lijkt alsof ik uit een diepe winterslaap kom” krijg ik dan te horen. Als de cliënt op de massagetafel zit, ingepakt in een grote warme handdoek, drupt er een traan naar beneden. De cliënt geeft aan: “ Ik weet niet wat er gebeurt, maar het voelt alsof alle emoties naar buiten willen. Ik voel nu het contact met mijn lichaam weer”. Dit maakt ze sterker en na de massage vinden ze een weg om hun batterij weer op te laden en zijn ze minder vermoeid. Ze hebben nieuwe energie en zin om leuke dingen te ondernemen. 

Het raakt mij dat de cliënt zich veilig en geborgen voelt om zijn emoties de vrije loop te laten. Ik voel mij ontroerd. Maar ook dankbaar, dat ik een schakel mag zijn in het proces van de cliënt om dichter bij zichzelf te komen.

Voel jij je ook veel te vaak moe of gestrest? Ik help je graag niet alleen ontspannen, maar ook luisteren naar de signalen van je lichaam, zodat je weer meer in verbinding komt met jezelf. Neem vrijblijvend contact met mij op via telefoonnummer 0316-712020. 




Wanneer is bij papa de maat vol?

Daan zit aan de eettafel in de keuken. Thuiswerken is tegenwoordig de nieuwe realiteit. Jammer dat er geen gebruiksaanwijzing bij zit hoe je dit het beste kunt combineren met een gezin. Daan zit in een belangrijke digitale meeting van zijn werk. Dan komen zijn zoons thuis uit school. Gijs wil van alles vertellen en tettert constant door de meeting heen. Pim pakt een zakje met snoepjes uit de kast en ritselt irritant met de papiertjes. Na een tijdje vliegen de zoons elkaar in haren. Pim klapt met zijn hoofd tegen de tafel aan en begint te huilen. Daan zegt tegen zijn collega “Wacht even, Frank, ik kom zo bij je terug, ik moet hier even orde scheppen”. Pfffff, denkt Daan, dit is toch geen doen zo. 

Werken, hoe dan?
Aan het einde van de middag wanneer op de TO-DO lijst van Daan nog lang niet alles is afgevinkt, is het tijd om het avondeten te gaan voorbereiden. Als zijn vrouw vanaf haar werk in de zorg hem dan ook nog appt of hij een wasje wil draaien, is de maat vol. Hij vliegt uit zijn slof tegen de kinderen en vraagt zich af hoe lang dit nog zo door kan gaan. Hoe kom ik in hemelsnaam aan werken toe op deze manier? Daan voelt de frustraties opkomen. De dagen duren lang, hij heeft concentratieproblemen en een constant gevoel van onrust.

Daan zit in een spagaat, hij wil bereikbaar zijn en zijn werk op een goede manier uitvoeren. Maar hij wil er ook zijn de kinderen. Bij Daan lopen de rollen van vader, werknemer en huisman kriskras door elkaar.

Frustratie is een negatieve emotie. Het loopt nu even niet zoals gedacht. Frustratie is het resultaat van niet krijgen wat we verwachten. Hierdoor ontstaat spanning en stress.

Massage
“Zouden de spieren in mijn nek, die nu aanvoelen als staalkabels, ooit nog kunnen ontspannen?” vraagt Daan zich af. Laatst hoorde hij van zijn vriend Mark dat hij zich zo relaxed had gevoeld na een holistische massage. Alle stress was van hem afgevallen. Er was eindelijk weer wat ruimte in zijn overvolle hoofd, waardoor alles in zijn leven weer wat beter liep.

Daan neemt zich voor zodra het weer kan een afspraak te maken. Hij is zo toe aan minder spanning in nek- en schoudergebied en wil eindelijk weer eens ontspannen. Het gevoel van constant onder druk staan loslaten, lijkt hem fijn.

Ben jij of ken jij ook zo’n papa voor wie de maat echt vol is? Neem dan contact met mij op. Ik laat hem graag ervaren hoeveel rust een holistische massage brengt. 



Wordt het jou ook allemaal te veel?

Het was weer zo’n dag. De laatste week van het thuisonderwijs, maar toch was het zo’n dag. 

Na het ontbijt, loopt Tess de moeder van Guus, naar boven richting haar werkkamer. Ze doet deur open en slaat verschrikt haar handen voor haar ogen. Wat is hier gebeurd? Haar hele bureau ligt bedolven onder pennen en schriften van haar zoon. Al zijn speelgoed ligt op de vloer. Tess zit momenteel hoog qua stressniveau. Ze kan niet heel veel meer hebben. Ze loopt naar beneden en spreekt Guus aan op de wanorde in haar werkkamer. “Ja maar” begint Guus. Hij begint te huilen, ook zijn emoties maken overuren. Tess kan het niet opbrengen om heel erg aardig te blijven tegen haar zoon.

Tess heeft het zwaar en haar hoofd is vol. Haar hele systeem is overvol. Ze heeft een kort lontje, ze voelt zich schuldig en heeft het gevoel overal te kort te schieten. Tess slaapt slecht en heeft concentratieproblemen. Ze weet niet meer wie ze is. Ben ik nu moeder, partner, onderwijzer, werknemer of ondernemer? Alle rollen lopen al een tijdje kriskras door elkaar heen.

Ballen hooghouden
Herken jij dit ook? Dat je alle ballen in de lucht wilt houden en dat het je te veel wordt? Dan is waarschijnlijk je grens bereikt en is het tijd om hulptroepen in te schakelen. Hulp vragen mag!
Dat is niets om je voor te schamen. Het maakt je een mooier persoon, je mag meer in je kracht gaan staan.

Tess heeft hulp nodig bij het creëren van ruimte in haar hoofd en omlaag brengen van haar stress. Met holistische massage is dit mogelijk. Een aandachtvolle aanraking is precies wat Tess nodig heeft. Iemand die even een hand op haar zwaar belaste schouder legt. Een moment van rust in het hier en nu. Even uit de achtbaan van emoties.

Re
laxed
Tess droomt even heerlijk weg en stelt zich voor hoe het zou zijn na de massage………….

Tess voelt zich herboren en een ander mens. Ze is zichtbaar ontspannen. Er is weer ruimte in haar hoofd en ze heeft haar energie weer terug. Als ze wakker wordt, komt het besef dat de massage nog even op zich laat wachten tot de praktijk weer open is. Wel een fijn vooruitzicht!

Is het jou ook even allemaal te veel? Neem dan vrijblijvend contact op.


Zitten kinderen tegen een burn-out aan?

Guus heeft zijn handjes op zijn oren. Hij wil niet naar het scherm van de laptop kijken. Hij is het beu! Oh wat mist hij het om naar school te gaan. Hij is de hele dag gespannen en heeft buikpijn. Zijn broertje Pim zit aan de andere kant van de woonkamer op de IPad. Hij heeft wel aandacht voor de les en luistert naar wat de docent vandaag te vertellen heeft. En wat is er toch met mama? Normaal doet ze nooit zo stekelig. Maar als Guus maar iets verkeerd zegt of doet dan wordt ze boos. Ze heeft een kort lontje. Mama rent van de één naar de ander om te troosten en te helpen. Of om ze uit elkaar te halen als de broertjes weer eens ruzie hebben. Mama probeert het hoofd erbij te houden, terwijl alles chaos lijkt.

Het valt voor kinderen en ouders niet mee in deze tijden van thuisonderwijs. Graag deel ik wat tips met je om de spanning van je kind weer wat omlaag te brengen.

Bewegen
Voor kinderen is het belangrijk gedurende de dag te bewegen. Pak er een swingende song bij en ga samen lekker dansen en bewegen op de muziek. Of maak in de pauze een wandeling. Lekker even stampen buiten, het liefst in de plassen. Rennen, gek doen. Dat ontlaadt de spanning weer even. En is ook goed voor gestreste ouders.

Massage
Wil jij jouw kind stimuleren tot rust en ontspanning? Pas dan de volgende massage technieken uit de voetmassage toe. Begin met het stevig tegen elkaar wrijven van de handpalmen. Pak vervolgens de voet van je kind en leg je handpalm tegen de voetzool aan. Op deze wijze maak je contact. Pak dan de voet met beide handen links en rechts vast en zet je duimen op de voetzool. Masseer met je duimen zachtjes over de voetzool. Maak vervolgens met beide handen een tegengestelde beweging. Visualiseer dat je een krant kapotscheurt, dat maakt de beweging een stuk leuker. Dit kun je meerdere keren herhalen. Je kunt ervoor kiezen om hier wat massageolie bij te gebruiken, maar het hoeft niet. Probeer het maar eens.


Ontladen is zo belangrijk
Juist nu ontbreekt rust vaak in het drukke leven dat kinderen tegenwoordig leiden. Kinderen worden voortdurend blootgesteld aan geluids- en visuele prikkels. In bijna elke kinderkamer vind je tegenwoordig een elektronisch apparaat. De vrije tijd die nog rest is normaal gevuld met activiteiten. Er worden dagelijks eisen aan kinderen gesteld; zorg dat je op tijd in de les bent, zorg dat je huiswerk op tijd af is enz. Een kind kan hierdoor onzeker worden en moeilijker in slaap komen, waardoor ze niet genoeg rust krijgen. Maar in deze tijden van lock-down waarin geen (sport) activiteiten mogelijk zijn, ontbreekt het kinderen aan een uitlaatklep. Hierdoor neemt de spanning in hun lijf toe, die spanning loslaten is zo belangrijk.  

Lekker in zijn vel
In mijn praktijk ontvang ik kinderen waarvoor het net even allemaal te veel is. Deze kinderen bied ik extra ondersteuning met kindermassage en bewustwording. Dit kan met een lichaamsmassage waarbij het kind op spelende wijze bewust wordt van zijn/haar lichaamsdelen. Of met een hoofdmassage wanneer er hoofdpijnklachten spelen. Er wordt afgestemd waar het kind op dat moment behoefte aan heeft. Na de massage is het kind ontspannen, rustig en zit lekker in zijn vel. Maar de kindermassage ondersteunt ook de ontwikkeling van het kind. En geeft het zelfvertrouwen een boost.

Kan jouw kind wel wat extra ondersteuning gebruiken? Dan zie ik jullie graag binnenkort, als de praktijk weer open is.   



Durf jij los te laten? 

Mijn agenda ligt op het hoekje van de tafel. Even spieken wat er deze week allemaal in staat. OEF, dat is wel een volle week zeg! 5 dagen werken, een dag naar school en oh ja dan is het weekend het buurmeisje jarig. Even duizelt het me en mijn hoofd begint wat te bonzen. Wanneer doe ik de boodschappen en de huishoudelijke klussen??? HELP deze week kom ik tijd tekort! 

Een beetje van de leg

En dan opeens BOEM staat de wereld letterlijk en figuurlijk stil. We zitten in een lock-down. Hé, dat is raar, zo heb je nog een volle planning en zo ineens is de planning helemaal leeg.
Ik merk dat ik moeite heb met de omschakeling hiervan en in de ja-maar modus terecht kom. Ja maar dit, ja maar dat. Ik ken mijzelf en werk graag volgens planning en alles dan ineens anders is, raak ik ‘van de leg’. Eerst voel ik een beetje weerstand, dit kan toch niet echt waar zijn? Maar al snel komt het besef dat het wel echt waar is. Stapje voor stapje accepteer ik de nieuwe situatie. 

Nieuwe mogelijkheden

Ineens is er de mogelijkheid om iedere dag te gaan wandelen, want dat is iets wat ik graag doe. In mijn normale planning was daar minder ruimte voor. Ik merk dat mijn spieren het wandelen prettig vinden en dit ook een positieve invloed op mijn geest heeft. Want de wereld kan er zo maar ineens anders uitzien na een wandeling. Door het wegvallen van woon-werk verkeer heb ik meer tijd in de keuken om een nieuwe gerechten te maken. De boeken die al een tijdje lagen te wachten om gelezen te worden zijn nu afgestoft en klaar voor gebruik.

Het is me wat zo’n lock-down. Voor mij het loslaten van de gebaande paden, patronen en structuren. Maar ik zie ook lichtpuntjes. En jij?

Hierbij de uitnodiging om het stuk dat jij vasthoudt eens los te laten en te voelen en ervaren wat dit met je lichaam doet. In mijn praktijk zie ik vaak wat loslaten met mensen doet. Lukt het jou nu ook? Kun je even de ballast van je schouders laten glijden en ervaren wat dat met je lichaam en geest doet?  


Cadeau voor jezelf 

Het al vroeg donker deze dagen. Op veel plekken staan kerstbomen. De lampjes in de boom lichten mooi op wanneer de schemer valt. De feestdagen staan voor de deur.
Voor veel mensen een ‘dure’ maand. Ze willen uitpakken met cadeautjes en een kerstdiner waarbij de tafel rijkelijk gevuld is met allerlei bijzondere gerechten.

Als je jezelf een cadeau mocht geven? Wat zou dat dan zijn? Iets wat je al heel lang wil hebben? Waarvoor je misschien al een tijdje aan het sparen bent? Of zou je ervoor kiezen om eens naar jezelf te kijken? Bewustwording over iets dat NU voor jou actueel is? Wellicht confronterend, maar essentieel om de volgende stappen op jouw pad te kunnen zetten.

Terug naar de essentie. Wie ben jij? Wat waar sta jij voor? Wat wil jij uitstralen?

Doe eens een stapje terug
Soms is het goed om even een stapje terug te zetten. Kijk waar je staat of dat op dit moment is waar je wilt staan? Word ik gelukkig van de dingen die ik doe? Bekijk het eens van een afstandje: Doe ik de dingen voor mij belangrijk zijn?

Leef in het nu
Heb aandacht voor de dingen om je heen. Gisteren is geweest. Morgen gaat nog komen. Het gaat om het NU, dit moment. Kijk uit het raam naar buiten: Wat zie je? Ruik eens wat bewuster aan het voedsel dat je klaarmaakt voor je avond eten. Merk het verloop van de seizoenen op. Eerst waren de blaadjes aan de boom groen. Nu verkleuren ze naar bruin of vallen zelfs helemaal van de boom af, zo op de grond.

Welke waarden zijn voor jou belangrijk?
Wat vind jij belangrijk en minder belangrijk? Is het voor jou bijvoorbeeld belangrijk dat iedereen je aardig vindt? Of is het ook oké als er mensen zijn die je minder aardig vinden? Mag dat van jou? Besteed je kostbare tijd aan waarden die voor jou belangrijk zijn. Hier krijg je energie van, dat maakt je gelukkig en blij.

De massagetafel is dé plek om een helemaal tot jezelf te komen. Voelen en ervaren wat voor jou belangrijk is. Bij te komen en te ontspannen na alle kerststress die je op je schouders draagt. Door het stellen van belevingsvragen tijdens de massage komen we steeds dichter bij je kern. Bij jouw essentie. Vaak ontstaan er inzichten en kun je ineens beter begrijpen waarom iets zich aandient en wat je ervan mag leren.

Er ontstaat een verbinding tussen lichaam en geest. Het één kan immers niet zonder het andere bestaan. Een holistische massage nodigt je hiertoe uit.

Gun jij jezelf dit cadeau??? 



Kun jij zonder aanraking?

Wat doet aanraken met je? Dieke (70) is een alleenstaande vrouw. Enkele jaren geleden overleed haar man. Dieke is een gezelschapsmens. Om onder de mensen te zijn werkt ze als vrijwilliger in de bibliotheek en in het museum. Sinds de komst van haar kat heeft ze weer een maatje. Kroelen op de bank vindt Dieke fijn, maar voor de kat hoeft dat kroelen niet zolang te duren.

Wat Dieke mist is aanraking. Zeker in deze bijzondere tijden en met de 1,5 meter afstand. Door de maatregelen mogen we elkaar niet of nauwelijks aanraken. Dierbaren kunnen we niet in onze armen sluiten. Alleenstaanden hebben geen enkel lichamelijk contact. Hierdoor kan huidhonger ontstaan: een intens verlangen naar aanraking. Een hand op je schouder of een arm om je heen. Een klein gebaar met grote betekenis. Wanneer je iemand ontmoet, zit het in je systeem om deze persoon te begroeten met een handdruk. Dit mag nu niet. Ontmoetingen worden afstandelijk, want juist die handdruk maakt het contact persoonlijk.

Persoonlijk contact staat centraal bij een holistische massage. Het gaat niet alleen over de massage. Je wordt aangeraakt en mogelijk ook wel geraakt door iets waar je tijdens de massage bewust van wordt. De kracht van een lichamelijke aanraking en massage is sterker dan van woorden. Bij een aanraking stroomt levensenergie en je voelt verbondenheid. Zonder oordeel en met respect ontmoeten we elkaar, daar op dat moment. 

Tijdens de massage komt het stofje endorfine vrij. Dit wordt ook wel het ‘geluksstofje’ genoemd. Je ervaart welbevinden en geluk. Hierdoor kun je ontwikkelen. Groeien. Je wordt blij en je gaat stralen.

Dieke bezoekt regelmatig mijn praktijk en is iedere keer weer verwonderd over het effect van de massage. Ze ervaart de massage als prettig en fijn. Ze zegt: “Het gaat best goed met mij, ik voel me nog steeds relaxed. Doe veel, maar alles relaxed. Het is bijzonder wat jouw massage met of voor mij doet.”   

Ben jij benieuwd naar een holistische massage?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op en ik vertel je er graag meer over.

Mag ik jou binnenkort ook aanraken? 





Lekkerder in je vel met kindermassage

Voor een vrolijk en ontspannen kind

Kinderen hebben soms een beetje extra ondersteuning nodig. Kinderen kunnen moeite hebben met het aangeven van hun grenzen of ze hebben weinig zelfvertrouwen. Ze zijn heel druk of juist erg teruggetrokken. Ze geven aan dat ze hoofdpijn hebben, terwijl ze helemaal geen hoofdpijn, maar een warboel in hun hoofd ervaren. Kriebels in hun buik ervaren ze als buikpijn. Maar het kan ook zo zijn dat ze niet naar school willen of bang zijn voor iets. Of bijvoorbeeld sterk reageren op prikkels uit hun omgeving van smartphone, computer en televisie.

Kindermassage en lichaamsbewustwording kunnen je kind dan extra ondersteuning bieden.

Emotie spel
Spelenderwijs creëren we lichaamsbewustwording. Voor we met de lichaamsmassage beginnen, doen we het spel met de kikkers. In dit spel staan kikkers voor verschillende emoties. Het kind vertelt wat het voelt bij de emotie en wordt uitgenodigd om hier een voorbeeld van te geven. Als kinderen hun eigen woorden geven aan de emotie sluiten we aan op de belevingswereld van het kind.

Kindermassage 
Het kind mag plaatsnemen op de massagetafel. Vaak is dat de eerste keer een spannend moment en nemen we rustig de tijd om te wennen. We beginnen met de voeten, een voor een. Wat voelt prettig voor het kind?Kinderen kunnen mooi weergegeven welk verschil ze voelen in hun voeten. 

Dan gaan we naar de onderbenen. Met schuddende bewegingen ontdekken we wat er in de kuiten te voelen is. Vervolgens wordt het kind uitgenodigd om met de benen een fietsbeweging te maken. Dit “luchtfietsen” ervaren ze als grappig.

Bij het trommelen van het borstkasgebied wordt het kind uitgenodigd klanken te maken. Op deze manier is het speels en blijft het kind betrokken tijdens de rest van de massage.

Meestal wordt er afgesloten met een hoofdmassage. Het kind kan zich dan helemaal overgeven en ontspannen. Er ontstaat rust.

Uitwerking
Na de massage is het kind ontspannen, rustig en zit lekker zijn vel. Maar ondersteunt ook de ontwikkeling van het kind. En geeft het zelfvertrouwen een boost.  

Wil je weten of kindermassage ook iets kan betekenen voor jouw kind? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Samen gaan we dan bekijken wat mogelijk is. Spreek ik je binnenkort?

Bron: <a href="https://nl.freepik.com/vrije-foto-vectoren/boek">Boek foto gemaakt door freepik - nl.freepik.com</a>


Leef jij vanuit je hoofd of je hart?

Leef jij te veel vanuit je hoofd? Is het een grote warboel met veel gedachtes? Je moet nog dit en dit doen en daarna oh ja dan ook nog …Je piekert en je hoofd voelt overvol. Stress. Je negeert je gevoel en schiet in de denk modus.

Een holistische massage kan je ondersteunen om de verbinding met je lijf terug te vinden. De massage wordt met aandacht gegeven en afgestemd op jou. Je wordt aangeraakt en door die aanraking ga je je lichaam weer voelen en contact maken met je gevoel.

Je komt als het ware uit je hoofd en terug in je lichaam. Door de verbinding met je gevoel te versterken ga je ervaren wie je bent en wie je wilt zijn. Je gaat leven van uit je hart, je pure essentie. Het voelt alsof er meer ruimte is. Je gaat vrijer leven en wordt niet geleefd door een overvol hoofd.

Durf jij de reis van je hoofd naar je hart aan? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.



Bizarre tijden

Wat een onwerkelijk en bizarre tijd is het. Het is beter om even geen koffie of thee te gaan drinken bij vrienden, vakanties worden geannuleerd, evenementen worden afgelast. Medewerkers worden verzocht zo veel als mogelijk thuis te werken. Er is weinig fysiek contact mogelijk, alleen binnenshuis.

Wat doet dat met mij?
Alle buitenlaagjes worden weggenomen en ik krijg de uitnodiging om naar binnen te keren. Bewustwording wat echt belangrijk is. Geheel onverwachts werd ik uitgenodigd om mee te doen met een meditatie challenge. Iedere dag ontvang ik een meditatie en een bijhorende opdracht. Door het uitvoeren van deze opdrachten werd ik mij bewust dat hetgeen dat echt belangrijk voor mij is liefde, vrienden en rijkdom niet afhankelijk is van alles dat nu “tijdelijk” even niet kan, maar dat dat er gewoon altijd is.

Om mij heen zie ik dat mensen creatief worden bijvoorbeeld met het aanbieden van online workshops. Maar ook dat mensen de kwetsbare doelgroep hulp en ondersteuning bieden. Er komen vraag en aanbod apps tot stand. Mensen bieden elkaar de helpende hand. Op mijn beurt bel ik de oudere mensen uit mijn omgeving om te horen hoe het met ze gaat en of ze nog iets nodig hebben. 

Mijn massagepraktijk is gesloten. Maar ohhhh wat mis ik het masseren. Het contact met de cliënten. Mensen die burn-out zijn of overspannen die baat hebben bij een holistische massage, wat nu niet kan. Zijn met wat is, is niet altijd makkelijk………….

Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.
Mensen geniet van een warme zonnestraal, een lammetje in de wei of een vogel die zijn liedje fluit.

Pas goed op elkaar, blijf gezond en positief.

Liefs,

Daisy 





Unieke kinderen 

Vorige week had ik sinds te lange tijd weer eens afgesproken met mijn vriendin Esther. Het weer was frisjes met een dun laagje ijs op de geparkeerde auto’s. Haar hond had al snel zijn weg gevonden in het park. Natuurlijk moest er gespeeld worden met een bevriende hond. Toen we ons best deden de hond te laten luisteren, zag ik in de speeltuin aan de overkant een groepje van 3 kinderen spelen.

Ze hebben mutsen op, sjaals om en handschoentjes aan. Op hun gezichten zie je rode blosjes.
Op de schommel zit een kind en schommelt op een flink tempo heen en weer. Een ander kind is druk in de weer om zand in zijn tractor te scheppen. Het meisje kiest haar eigen weg en maakt rechtsomkeer naar binnen, daar is het lekker warm. Ze nestelt zich op de bank en verdwijnt met haar neus achter haar I-pad. Ieder kind is op zijn of haar manier uniek
.

Elk kind wil graag gezien en begrepen worden. Wellicht herken je iets van de volgende situatie: Een familielid heeft te horen gekregen dat hij ziek is. Hoe vertel je dit aan een kind, zonder dat het een zware last is voor het kind? Mogelijk besluit je om het nog maar even niet te vertellen. Toch voelt het kind aan dat er iets speelt, maar niet precies weet wat. Ze wordt onrustig en heeft vaak buikpijn. Misschien ook wel een beetje hoofdpijn.

Een andere situatie is dat de structuur “even” weg is. Denk bijvoorbeeld aan de vakantieperiode. Waarbij niet op een vast tijdstip wordt opgestaan, maar de dag komt zoals hij komt. Het kind hoeft niet naar school en er is geen planning. De keerzijde van dit voorbeeld is dat als de structuur er wel is, het kind mogelijk druk en stress kan ervaren. Eerst de hele dag naar school, snel naar huis en daarna door naar bijvoorbeeld sportactiviteiten in de avond. Het kind heeft een grote prestatiedrang en wil alles goed doen.

Met zekere regelmaat komt er een jongetje in mijn praktijk die normaliter erg druk is in doen en laten en veel gedachtes heeft. Meestal masseer ik zijn voeten en zie dat hij gedurende de massage rustiger wordt en meer landt in zijn lichaam. Hij geeft zelf aan dat hij het prettig vindt en minder spanning voelt.

Door een holistische massage kunnen kinderen voelen en ervaren dat hun emoties er mogen zijn. Dat ze niet raar of anders zijn. Maar helemaal goed zoals ze zijn op hun unieke manier. Kinderen zijn welkom bij Massagepraktijk Markerink. 



 Januari 2020

NIEUW- NIEUW - NIEUW Dansage

De massagetafel staat klaar. Ik ken de masseur nog niet, ik stel mezelf voor en neem plaats op de tafel. Hij legt een handdoek op mijn ontblote rug en dan………….

Dan gaat de muziek aan. Het is een soort klassieke muziek, maar toch ook weer niet helemaal. Ik waan mij in een andere wereld, weg van de drukte, weg van de mensen, weg uit de omgeving. Ik word meegenomen door de muziek. Dan hoor ik harde klanken, dan weer zachte. Dan korte melodieën dan weer een iets langere.

Hij plaatst zijn handen op mijn rug. Hij stemt af en maakt contact met mij en mijn lichaam. Zijn handen beginnen langzaam met het verkennen van mijn rug. Het duurt niet lang of zijn handen gaan in dezelfde flow als de muziek. Voor mij voelt het alsof ze één zijn. De massage smelt samen met de muziek. Wat voelt dit heerlijk en ontspannen!!! Is er een plekje waar ik spanning voel dan stemt hij opnieuw af met een intensiteit die voor mij prettig voelt. Zijn handen gaan van boven naar benden en vice versa. Ik ervaar allerlei sensaties tegelijk, links, rechts, boven, onder. Even lijkt het alsof ik 2 paar handen voel op mijn rug. Dat kan toch niet? Hij was toch maar alleen?

Een massage die diep en intens aanvoelt. Even wennen, maar wat een fijn gevoel. Dan is de massage  afgelopen. De laatste noot klinkt. Zijn handen maken een laatste afrondende strijking.

Ik keer terug naar waar ik was voor de massage. Geroezemoes, mensen, geluiden. Pffffffff, ik heb even tijd nodig. Het voelt alsof ik heel ver weg was en ik heb nog geen zin om wakker te worden. Dit was voor mij een fantastische eerste ervaring met Dansage.

Dansage is een zeer bijzondere massagestijl waarbij massage, muziek en beweging samensmelten.

Dit schreef een cliënt over Dansage:

Dansage – ik kan er maar 1 woord aan geven en dat is geweldig. De massage is een perfecte combinatie van 2 van de fijnste dingen om te ontvangen, muziek en massage = ontspanning, maar het mooie van deze massage is dat alles 1 wordt. Het was een slingerende slang die over mij heen bewoog en de muziek die mee ging in de flow. De perfecte combinatie. 

De massage maakt het mogelijk om mij totaal te ontspannen en op dit moment al mijn spanning en stijfheid los te laten. Het gaat helemaal vanzelf, je laat vanzelf los, je wilt loslaten, het is heerlijk!

Wil jij dit ook ervaren? Boek jouw Dansage bij Massage Markerink 0316-712020





E-mailen
Map